Рецепти

Дознај повеќе за нас

Место за патување за Вашето и Вашето семејство - Охридски рецепти

Сакате авантури?! Не ги пропуштајте

Истражување на Охрид - Најдобрите охридски рецепти

  • 1. Охридска пастрмка варена на охридски начин. 2. Ѓомлезе во тава (Ѓомлезе е традиционално македонско јадење, слично на слоевита пита). 3. Риба супа.
Ѓомлезе

Состојки:

  • 2 кг брашно
  • Вода (по потреба)
  • Сол (по вкус)
  • Масло за готвење (сончогледово или маслиново)

Подготовка:

  1. Подготовка на кашата:

    • Во голем сад, ставете го брашното и постепено додавајте вода, мешајќи постојано, додека не добиете каша со густина слична на таа за палачинки. Додадете сол по вкус и добро измешајте.
  2. Загревање на тепсијата и сачот:

    • На огнот, загрејте ја тепсијата во која ќе го правите ѓомлезето. Најдобро е да користите трески за огрев, а не дрва, за да добиете постојана температура. Загрејте го и сачот (вршникот) кој ќе го користите за покривање на тепсијата. Сачот треба да биде посипан со пепел за да не се лепи.
  3. Печење на корите:

    • Кога тепсијата ќе се загрее, попрскајте ја со малку масло. Сипете една мера од кашата и рамномерно распоредете ја. Покријте ја тепсијата со загреаниот сач и оставете да се пече неколку минути додека кората не се потпечи.
    • Откако првата кора ќе се потпечи, повторно попрскајте со масло и сипете нова мера од кашата. Повторно покријте со сачот и оставете да се пече. Оваа постапка повторувајте ја додека не ја потрошите целата каша и не се наполни тепсијата.
  4. Финално печење:

    • Откако ќе ја потрошите целата каша и ќе ги испечете сите кори, исечете го ѓомлезето на парчиња. Повторно покријте го со загреаниот сач и ставете жар од огнот и под тепсијата и на сачот. Оставете го ѓомлезето да се пече околу 40 минути додека не добие златно-кафеава боја.

Сервирање:

  • Охридското ѓомлезе најдобро е да се сервира топло, со кисело млеко или јогурт. Може да се послужи и како прилог со различни јадења.

Совети:

  • За поавтентичен вкус, користете трески за огрев наместо дрва.
  • Ако немате сач, можете да го печете ѓомлезето во рерна, но вкусот ќе биде малку поразличен.
 
Охридска пастрмка на Охридски пат

Состојки:

  • 4 свежи охридски пастрмки
  • 100 мл маслиново масло
  • 2 лимони
  • 4 чешниња лук
  • 1 китка свеж магдонос
  • Сол и бибер по вкус

Подготовка:

  1. Подготовка на рибата:

    • Исчистете ги пастрмките од внатрешноста и измијте ги добро под ладна вода. Осушете ги со кујнски хартиени салфети за да отстраните вишок вода.
  2. Маринирање:

    • Во голем сад, измешајте го маслиновото масло, сокот од еден лимон, ситно исечканиот лук, сол и бибер. Додадете ги пастрмките во маринадата и оставете ги да отстојат околу 30 минути за да ги впијат вкусовите.
  3. Печење:

    • Загрејте ја рерната на 200°C. Наредете ги пастрмките во тава обложена со хартија за печење. Прелијте ги со преостанатата маринада и ставете ги во рерна.
    • Печете ги пастрмките околу 20-25 минути, или додека не добијат златно-кафеава боја и не станат крцкави.
  4. Декорација и сервирање:

    • Исечете го вториот лимон на парчиња и наредете ги околу пастрмките. Посипете со ситно исечкан свеж магдонос за дополнителен вкус и декорација.
    • Сервирајте ја пастрмката топла, со гарнир од варен компир или свежа салата.

Совети:

  • За поинтензивен вкус, можете да додадете и неколку гранчиња свеж рузмарин или мајчина душица во маринадата.
  • Ако сакате пастрмката да биде уште покрцкава, можете да ја печете на решетка, така што воздухот ќе циркулира околу рибата и ќе ја направи покрцкава.
 

---

Oхридско макало

Состојки:
  • 4 главици лук
  • 1 лажичка сол
  • 150 мл врела вода
  • 500 мл масло за готвење (сончогледово или маслиново)
  • ½ лимон (сок)

Подготовка:

  1. Подготовка на лукот:

    • Исчистете ги главиците лук и ставете ги чешнињата во блендер или толчник. Додадете ја солта и добро сомелете ги додека не добиете хомогена смеса.
  2. Додавање на врелата вода:

    • Додадете ја врелата вода во смесата од лук и сол. Ова ќе помогне да се омекне лукот и да се ослободи неговиот вкус.
  3. Додавање на маслото:

    • Постепено, капка по капка, додадете го маслото во смесата од лук, мешајќи постојано. Ова е клучниот чекор за да се добие кремаста текстура. Ако користите блендер, вклучете го на најниска брзина и полека додавајте го маслото.
  4. Додавање на лимоновиот сок:

    • На крај, додадете го сокот од половина лимон. Ова ќе додаде свежина и ќе го балансира вкусот на макалото.
  5. Финално мешање:

    • Продолжете со мешање додека не добиете густа и кремаста смеса. Ако е потребно, можете да додадете уште малку масло или вода за да ја постигнете саканата конзистенција.

Сервирање:

  • Охридското макало е одлично како додаток со печена риба, но исто така може да се сервира со свеж леб или како сос за различни јадења. Можете да го украсите со ситно сечкан магдонос или ореви за дополнителен вкус.

Совети:

  • За поинтензивен вкус, можете да додадете малку оригано или ситно сечкани маслинки.
  • Ако сакате помалку интензивен вкус на лук, можете да го оставите лукот да отстои во вода неколку минути пред да го сомелете.

 

 
Рибна чорба

Состојки:

  • 1 кг свежа риба (најдобро пастрмка или крап)
  • 2 големи моркови
  • 1 голем кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 корен од пашканат
  • 1 корен од целер
  • 2 домати
  • 1 лимон
  • 2 лажици брашно
  • 100 мл маслиново масло
  • 1 лажица црвен пипер
  • Сол и бибер по вкус
  • Свеж магдонос за декорација

Подготовка:

  1. Подготовка на рибата:

    • Исчистете ја рибата од коските и кожата. Исечете ја на помали парчиња и оставете ја на страна.
  2. Варење на рибата:

    • Во големо тенџере, ставете околу 2 литри вода и додадете ги парчињата риба. Варете на средна температура околу 20 минути. Потоа извадете ја рибата и оставете ја на страна, а водата во која се вареше рибата зачувајте ја.
  3. Подготовка на зеленчукот:

    • Додека рибата се вари, исечкајте ги морковите, кромидот, лукот, пашканатот и целерот на ситни парчиња. Доматите излупете ги и исечкајте ги на коцки.
  4. Запржување на зеленчукот:

    • Во големо тавче, загрејте го маслиновото масло. Додадете го кромидот и лукот и пржете ги додека не омекнат. Потоа додадете ги морковите, пашканатот и целерот и пржете уште 5-7 минути. На крај, додадете ги доматите и црвениот пипер и пржете уште 2-3 минути.
  5. Додавање на запршката:

    • Во мало тавче, загрејте 2 лажици масло и додадете го брашното. Пржете го брашното додека не добие златна боја. Потоа, полека додадете ја запршката во тенџерето со зеленчукот, мешајќи постојано за да не се создадат грутки.
  6. Комбинирање на состојките:

    • Во тенџерето со зеленчукот и запршката, додадете ја водата во која се вареше рибата. Додадете сол и бибер по вкус и оставете да се вари на средна температура околу 15 минути.
  7. Додавање на рибата:

    • Додадете ги парчињата риба во чорбата и варете уште 10 минути. На крај, додадете сок од лимон и ситно исечкан магдонос.
  8. Сервирање:

    • Сервирајте ја чорбата топла, украсена со свеж магдонос и парчиња лимон.

Совети:

  • За поинтензивен вкус, можете да додадете и неколку зрна бибер и ловоров лист во водата додека се вари рибата.
  • Ако сакате погуста чорба, можете да додадете повеќе брашно во запршката.
 
Охридска торта

Состојки:

За пандишпан:

  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 1/3 од подготвениот грилјаж

За шербет:

  • ½ лажица шеќер
  • 1 чаша вода
  • 2 лажици коњак

За грилјаж:

  • 400 гр шеќер
  • 400 гр ореви

За фил 1:

  • 250 гр путер
  • 250 гр шеќер во прав
  • 4 жолчки

За фил 2:

  • 250 гр путер
  • 250 гр шеќер во прав
  • 5 јајца
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 200 гр чоколадо за готвење

Подготовка:

Грилјаж:

  1. Во сад на рингла ставете го шеќерот и топете го додека не карамелизира, пазејќи при тоа да не ви прегори.
  2. Додадете ги оревите. Оваа смеса вака врела сипете ја во навлажнета тава и оставете да се излади.
  3. Кога ќе се излади, ставете го во аван и истолчете го. Од така добиениот грилјаж одделете 1/3 и оваа количина поделете ја на два дела.

Пандишпан:

  1. Одделете ги жолчките од белките. Изматете ги белките со шеќерот со миксер.
  2. Кога ќе ги изматите, намалете ја брзината на миксерот и со постојано матење додавајте ги жолчките една по една.
  3. Додадете го брашното и половина од 1/3 од грилјажот што го одделивте претходно.
  4. Печете два слоја од оваа смеса. Половина од смесата сипете ја во тава обложена со хартија за печење и печете во претходно загреана рерна на 200°C. Проверете со чепкалка дали тестото е печено.
  5. Исечете го печеното тесто на половина за да добиете 4 слоја на крајот.

Фил 1:

  1. Изматете го путерот и шеќерот во прав добро.
  2. Додадете ги четирите жолчки и продолжете со матење додека не добиете хомогена смеса.
  3. Додадете го преостанатиот грилјаж.

Фил 2:

  1. Изматете го путерот и шеќерот како за фил 1.
  2. Додадете ги петте жолчки и кога ќе се соединат, додадете ги петте белки претходно изматени во цврст снег.
  3. Додадете го стопеното и изладено чоколадо. Чоколадото треба да се чува во течна состојба.

Составување на тортата:

  1. Земете една кора и попрскајте ја со претходно подготвениот шербет со коњак.
  2. Нанесете го фил 1 врз кората.
  3. Ставете ја втората кора.
  4. Нанесете го фил 2 врз втората кора, четвртата кора и на страните.
  5. Кога ќе го нанесете филот 2, декорирајте ја тортата со стопено чоколадо.

Совети:

  • Охридската торта не може да се јаде веднаш по подготовката. Потребно е време таа да се стврдне и тестото да го впие сокот од филот, па препорачливо е истата да се послужи најмалку еден ден по подготовката.
 

Добредојдовте во Охрид, стариот град на светлината со богато културно и историско наследство во кој голем број цивилизации оставија свој белег. Добредојдовте на магичното место каде на неверојатен начин се мешаат културното и природното наследство заедно со гостопримството, град за кој многу светски трагачи по убавина го нарекуваат овој град – македонски дел од рајот.

© 2024 Visitohrid.com.mk All Rights Reserved.